Help, de klok gaat een uur achteruit

Hoe gaat het met (borst)voeding en wintertijd?

De zomer is dan toch echt voorbij nu er dit weekend wordt overgeschakeld op de wintertijd. Om 3.00 uur gaat de klok een uur achteruit en daarmee wordt het dus een uur eerder licht en ’s avonds een uur eerder donker. Vroeger kon je blij worden van dit ‘extra uurtje’ slaap. Maar nu met een kleine, wat doet dat met het (voedings)ritme van je kindje? En hoe ga je daar zo goed mogelijk mee om?

Hoe gaat het met (borst)voeding en wintertijd?

Wanneer je op verzoek borst– of flesvoeding geeft, dan heeft het verzetten van de klok hier weinig invloed op. Je kunt je baby gewoon blijven voeden wanneer hij/zij erom vraagt.

Geef je volgens een schema borstvoeding of flesvoeding? Dan kun je ervoor kiezen om de voedingstijden in één keer een uur op te schuiven. Dit verloopt bij veel kinderen zonder grote problemen.

Ook kun je ervoor kiezen om de voedingen van je kleine telkens met een kwartier verschuiven. Wanneer je dit ook toepast op de bedtijd verloop de overgang geleidelijker. Belangrijk hierbij is om te kijken wat het beste bij je baby past.

Wanneer je de voedingstijden verschuift, kan het zijn dat je kindje ook tussendoor aan de borst moet drinken om genoeg melk binnen te krijgen. Door het verschuiven van de voedingstijden (rekken of uitstellen) om tot een nieuwe ‘juiste’ tijd te komen, kan het voor je kindje -tijdelijk- moeilijker kan zijn om genoeg melk binnen te krijgen en voor jezelf om je melkproductie op peil te houden.

Geef het (letterlijk) de tijd

Het overschakelen naar een nieuw ritme gaat vaak vanzelf, maak je er niet te druk om. Je zult zien dat de meeste kinderen na een paar dagen aan het nieuwe ritme gewend zijn. Geef het dus letterlijk de tijd.

Foto: freepik.com