Een baby en huisdieren? Hoe gaat dat goed samen?

Baby en huisdieren - hoe gaat dat goed samen

Je hebt zelf al het gevoel dat je leven op z’n kop staat na de geboorte van je eerste kind, maar dat geldt zeker ook voor het leven van jullie huisdier(en). Of dit nu een hond, kat of slang is. Ja je leest het goed: slang!

Want in ons beroep komen wij niet alleen allerlei verschillende soorten mensen tegen, maar ook verschillende huisdieren. En soms vergeten wij dat sommige mensen wel hele bijzondere huisdieren houden.

In het gezin waar onze Kim aan de slag mocht was een wel heel bijzonder huisdier. Hier had zij niet alleen de zorg voor de baby maar ook voor een slang….. En zij is echt een stoere vrouw want dit moet je wel durven! Je ziet het… ze vindt het prachtig!

Baby in da house, dat is wennen!

Niet alleen jij moet wennen aan het nieuwe leven, ook je huisdier zal moeten wennen. Want hoe lief je hond of kat ook is, het blijft altijd afwachten hoe hij reageert op een baby. Goed dus om je hond of kat op tijd te laten wennen aan de komst van de baby. En dat kan al tijdens de zwangerschap! Want als je baby er straks is, heb je het al druk genoeg.

Op de site van Ouders van nu vonden wij een mooi artikel over hoe je dit het beste kunt aanpakken tijdens de zwangerschap maar ook daarna. Het artikel is in samenwerking met een dierenarts samengesteld. In het kort delen wij al een aantal tips hoe je al tijdens je zwangerschap je hond/kat al kunt laten wennen:

  • Aandacht delen?
    Geef je nu de hele tijd aandacht aan je huisdier? Straks zal hij de aandacht met de baby moeten delen. Probeer alvast een beetje af te bouwen.
  • Slapen op bed of bank?
    Slaapt je huisdier nu af en toe op de bank of op het bed? En wil je dat straks niet meer? Leer het hem dan ruim voordat de baby is al af.
  • Kattenbak of hondenmand verplaatsen?
    Wil je de kattenbak of hondenmand op een andere plek hebben als de baby komt? Verplaats hem dan al tijdens je zwangerschap.
  • Wennen aan huilen
    In het begin is huilen de enige manier waarop je baby aan kan geven dat er iets is. Jouw hond of kat kan hiervan schrikken. Laat hem dus vast aan het geluid wennen door een audiofragment van een huilende baby af te spelen. Herhaal dit regelmatig, zodat hij niet meer raar opkijkt als je baby straks echt huilt.
  • Grenzen stellen
    Jij en je huisdier, twee handen op een buik. Waar jij gaat, gaat ook je huisdier. Wil je dit straks niet meer wanneer de baby er is? Leer het hem dan nu al af, voordat de baby er is. Zorg ook dat duidelijk is dat slaapkamers verboden terrein zijn.
  • Wandelen met de hond en kinderwagen
    Maak alvast wat proefwandelingen met je hond en de kinderwagen. Zo went hij alvast aan het lopen naast de wagen.
  • Hondentraining
    Heeft je hond heel veel energie of kan hij slecht luisteren? Pak dit dan nu alvast aan. Je zou bijvoorbeeld een hondencursus kunnen volgen. Denk ook alvast na over hoe je straks de energie van je hond kunt sturen. Bijvoorbeeld met spelen of rennen naast de fiets.

Je leest het al, er is heel veel wat je al kunt doen om ook je huisdier voor te bereiden op het nieuwe leven mét baby. Fijn om daar alvast wat aan te kunnen doen ter voorbereiding.

Lees meer tips in het volledige artikel op Oudersvannu.

Bron: Oudersvannu.nl