Je lichaam ondergaat tijdens de zwangerschap een hele verandering. Met het groeien van je baby groeit ook je buik steeds verder. Al die veranderingen kunnen gepaard gaan met kleine ongemakken. Een voorbeeld hiervan is zwangerschapsjeuk. Waar komt dit door en wat kun je ertegen doen?
Hoe komt dat?
Door alle hormoonveranderingen kan het zijn dat je lever minder goed gaat functioneren. Waardoor er meer galzouten in de bloedbaan komen en dat kan dan weer jeuk veroorzaken. Zo’n 20% van de vrouwen krijgt vroeg of laat in de zwangerschap te maken met een vorm van zwangerschapsjeuk. Wat je vaak ziet is dat het op je buik begint en zich dan uitbreidt over je hele lichaam. Je krijgt hier overigens geen huiduitslag van.
Wat kun je doen tegen jeuk?
Door zwangere vrouwen wordt jeuk als heel vervelend ervaren. Hoewel je eerste gedacht is om te gaan krabben, is dat juist iets wat je niet of zo min mogelijk moet doen. Wat je wel kunt doen is vooral katoenen kleding te dragen. Ook kun je de jeuk verzachten door wisselbaden te nemen en daarbij te eindigen met koud water. De huid koelen met ijskompressen kan ook helpen.
Verder is het verstandig om minimaal 2 liter water per dag te drinken om te zorgen dat afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Laat koffie, thee, alcohol, cacao, tabak en suiker staan. Wel kun je kruidenthee drinken.
Maak je overigens geen zorgen om de gezondheid van je baby, de meeste vormen van zwangerschapsjeuk hebben hierop geen invloed. En je zult merken dat een paar dagen na de bevalling de jeuk meestal weer verdwenen is.
Twijfel je of heb je vragen? Neem dan contact op met je verloskundige.
Bron: www.deverloskundige.nl
Foto: Freepik.com