Dit weekend schakelen wij weer over van de wintertijd naar de zomertijd door in de nacht van zaterdag op zondag om 3.00 uur de klok een uur vooruit te zetten. Feitelijk wordt de nacht hiermee dus een uur korter en wordt het gevoelsmatig eerder licht.
Even een paar wijzers verzetten of digitaal de klok aanpassen, soms zelfs automatisch. Het aanpassen is een fluitje van een cent. Was het maar zo eenvoudig om ook je biologische klok een uurtje te verzetten. Vaak duurt het even voor je eraan gewend bent. Dat geldt natuurlijk ook voor je baby. Die is gewend om op vaste tijden naar bed te gaan en gevoed te worden. Hoe zorg je nu dat dit zo soepel mogelijk verloopt?
Biologische klok geleidelijk aanpassen
Net als dat je baby gewend is aan de tijden waarop hij/zij naar bed gaat omdat de biologische klok dit min of meer aangeeft, is je baby ook gewend aan de tijden waarop je je baby voedt. Als je borst- of flesvoeding geeft op verzoek, kun je je baby gewoon blijven voeden wanneer hij hierom vraagt. De overschakeling van winter naar zomertijd heeft hier weinig invloed op.
Probeer in aanloop naar het verzetten van de klok, je baby telkens iets eerder naar bed te doen. Bouw dit geleidelijk op. Het duurt ongeveer een week tot je baby gewend is aan de zomertijd.
Volg je een bepaald schema bij het geven van borst- of flesvoeding? Dan kun je het best het schema geleidelijk een half uur aanpassen, net als dat je dit doet met de bedtijd van je baby.
Hoe help je je baby met het wennen aan de zomertijd?
Elke volwassene is anders en hetzelfde geldt natuurlijk ook voor baby’s. Je kunt het ze wel makkelijker maken door bijvoorbeeld ’s avonds de gordijnen eerder dicht te doen en in de slaapkamer te zorgen voor een donkere omgeving.
En zorg voor het naar bed brengen voor zo min mogelijk heftige prikkels en lawaai. Een fijn bed bad ritueel helpt hierin natuurlijk ook.
Het duurt ongeveer een week tot je baby gewend is aan de zomertijd. Maar overhaast niets, je zult merken je baby uiteindelijk aan de nieuwe tijd gewend raakt.