Als kersverse ouders kun je soms met je handen in het haar staan. Zeker wanneer je baby nog niet goed duidelijk kan maken wat het wil. De enige manier waarop je baby dit kan is door te huilen. Klinkt eenvoudig toch? Huilen is huilen, daar kun je niks mee. Maar nee hoor, er is een methode waarmee je de geheime taal van je baby beter kunt leren begrijpen. De Dunstan Babytaal.
Volgens deze door Priscilla Dunstan ontdekte babytaal zijn er vijf verschillende huiltjes van je pasgeboren baby waaraan je kunt herkennen wat hij/zij nodig heeft.
Door de verschillende huilgeluiden van haar eigen zoontje te vergelijken met andere pasgeboren baby’s over de hele wereld, ontdekte zij dat ze dezelfde geluiden maakten.
Hoe leer je de verschillende huiltjes herkennen?
Als je baby tussen de 0 en 3 maanden oud is, kunt je het beste de huiltjes herkennen. Luister daarbij vooral goed naar de eerste geluiden die je baby maakt voordat het in een echte huilbui losbarst. Volgens de Dunstan Babytaal is dat het moment waarop je baby duidelijk maakt wat het nodig heeft. De geluiden ontstaan door een aantal reflexen van je baby zoals de zuigreflex. Hieraan voegt het dan een geluid toe.
De vijf geluiden volgens Dunstan
Wat zijn de vijf geluiden die horen bij de verschillende reflexen? En hoe herken je ze? Hieronder staan ze op een rij.
- De Neh van: ik heb honger
Maakt je baby een geluid dat ongeveer klinkt als ‘Neh’ of ‘Nah’, dan weet je dat het etenstijd is. Dit geluid ontstaat namelijk door de zuigreflex. De oplossing ligt voor de hand: even wat eten en je baby is weer tevreden.
- De Owh van: gaap…ik ben moe
Hoor je als het ware een ‘Owh’ of ‘Auw’ dan lijkt dat een beetje op het geluid wat je zelf maakt wanneer je wanneer je hardop gaapt. De Owh en Auw ontstaat door de gaapreflex. Door het gapen krijg de mond van je baby een ovale vorm. Door je baby in of op bed te leggen, zul je merken dat het huilen minder wordt/stopt.
- De Eairh van: auw ik heb last van darmkrampjes
Deze klank is lastiger te herkennen dan de andere geluiden. Vaak kijkt je baby moeilijk wanneer hij/zij dit geluid maakt en maakt een trekkende beweging met de benen. Het duidt erop dat je baby last heeft van darmkrampjes. Je kunt het buikje masseren of bijvoorbeeld met de beentjes een fietsbeweging maken om de pijn te verzachten.
- De Eh van: burp er zit een boertje dwars
Wanneer je het ‘Eh’ geluid hoort, betekent het vaak dat je baby een boertje moet laten. Qua geluid lijkt het erg op Neh en Heh, probeer daarom goed naar de beginklank te luisteren.
5.De Heh van: mijn luier is vies, ik wil een schone
Maakt je baby het ‘Heh’ geluid dan betekent dit dat je baby zich oncomfortabel voelt. Vaak is dat vanwege een vole luier, maar het kan ook door iets anders komen. Bij dit geluid is het soms wat minder duidelijk wat je baby precies wil. Het kan een bepaalde ongemakkelijk houding zijn, maar dus ook een volle luier.
Werkt het altijd?
Is de Dunstan Babytaal dan het gouden ei? En spreek je 100% gegarandeerd dezelfde taal als je kleintje?
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van de Dunstan Babytaal, maar van er is wel onderzoek naar gedaan waarbij het merendeel van de moeders de ‘taal’ zouden aanraden aan andere ouders.
Het is dan misschien niet 100% zeker of de geheime babytaal écht bestaat, maar het kan je misschien wel helpen om je baby iets beter te begrijpen.
Foto: Freepik